Verwijderen bloedvaatjes

 

Teleangiëctasieën (verwijde bloedvaatje)
Is een blijvend verwijd bloedvaatjes als gevolg van plaatselijk zwak bindweefsel en openbaart zich vooral in het gelaat en op borst/decolleté. Ze zijn maximaal ongeveer 1 millimeter van doorsnede en kunnen voorkomen als vlek of als enkel adertje.

Hoe ontstaan ze?
Factoren en prikkels die deze bloedvaatjes kunnen veroorzaken of verergeren zijn: veroudering, erfelijkheid, huidtype, alcoholgebruik, blootstelling aan de zon, langdurig op de huid smeren van corticosteroïden, of temperatuurschommelingen.

De behandeling
Met een heel dun naaldje wordt enkele seconde stroom gegeven in het haarvaatje. Dit zorgt ervoor dat het bloedvaatje wordt dicht gebrand (gestold). Door de hitte impuls wordt het mogelijk gemaakt dat kleine vaatjes worden gesloten en verstevigd. Er kan zich een korstje vormen, maar binnen een aantal dagen zal de behandelde plek doorgaans genezen.

Spider Naevus (spinnenkopje)
is een soort spinnetje van bloedvaatjes, dat meestal voorkomt in het gelaat. Veelal op de wangen maar ook onder de ogen of neus. Het “spinnenkopje” als een spin. Het lijfje is zo groot als een speldenknop. Vanuit de “speldenknop” lopen een aantal fijne bloedvaatjes weg.  Wanneer men het plekje stevig indrukt verdwijnt het bloed uit de vaatjes. Bij loslaten vullen de vaatjes zich weer direct. De voorkeursplek voor spinnenkopjes is het gelaat.

Hoe ontstaat het
Een spinnenkop ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt is niet duidelijk.

De behandeling
Meestal is een enkele behandeling al effectief genoeg om een spider naevus te verwijderen. Hoewel de plekjes volkomen onschuldig zijn wordt toch vaak om behandeling van de spinnenkopjes verzocht. Er wordt dan een klein naaldje in het centrale vaatje gebracht. Vervolgens wordt door enkele seconden een elektrische stroom op het naaldje te zetten het vaatje dicht gebrand.