Acne

Acne behandeling bij Medical Skin Healing Wassenaar

Wat is acne? Waarom wij met het biologische merk Éminence behandelen. Krijg voedingsadviezen en thuis verzorgingstips. En behandelingen door je huidtherapeut worden vaak door de zorgverzekering vergoed!

Acne, ook wel in de medische wereld acne vulgaris genoemd, is een huidaandoening met als uiterlijke kenmerken mee-eters (comedonen), puistjes, pukkels en/of onderhuidse ontstekingen. Gelokaliseerd vaak in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders op plekken waar veel talgklieren zitten.

De functie van een talgklier is om de huid soepel te houden en je huid te beschermen tegen bacteriën.

Bijna 85% van de mensen heeft wel eens te maken met acne.

Wat kan acne veroorzaken?
Een verhoogde talgproductie door hormonen. Hierbij zijn de afvoerkanaaltjes van de talgklierfollikels zijn verstopt. Dit komt doordat huidschilfers helemaal niet of niet goed afschilferen en gaan samenklonteren. De talg kan niet meer naar buiten en gaat zich ophopen, zo ontstaan mee-eters (witte comedo).

Daarnaast bevatten de talgklieren bacteriën, waaronder de bacterie: Propionibacterium acnes (p.acnes). Deze bacterie zorgt ervoor dat de wand van het afvoerkanaal beschadigd raakt, waardoor het afvoerkanaaltje uiteindelijk knapt. De talg komt in en op de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking met roodheid en puistjes als gevolg.

Maar ook de beschadiging van de huid door verkeerde verzorging, cosmetica gebruik of medicatie kan een belangrijke oorzaak zijn van het ontstaan van acne.

Hoe pakken wij een acne behandeling aan?
Wij geloven erin dat de huid van binnen en buiten goed verzorgd moet worden met behulp van de kracht en herstellingsvermogen vanuit de natuur. Vaak vergissen mensen zich in de aanpak van de huid en gaan te intense aan de slag. Met als resultaat een zwaar beschadigde biometrie balans van de huid. Iedere huid is anders en elke behandeling ook. Wij gaan met jou opzoek naar de oorzaak, geven een op jouw persoon gerichte huidverzorging en waar nodig aangevuld met voedingsadviezen.

Verschillende mogelijke acne behandelingen met de producten van Eminence zijn:
Een basisbehandeling bestaat uit het manueel reinigen, pukkels en mee-eters verwijderen, salicylzuur peeling en waar nodig aansluitend met andere peelingen en afsluitend een heerlijke kalmerende verzorging met de voor het huidtype juiste huidverzorgingsproducten.

De Eight Greens lijn bevat fyto-oestrogenen die de hormoonspiegels van de huid in evenwicht brengen. Minimaliseert tekenen van hormonale veroudering en hormonale acne-uitbraken en verlicht pigmentatie.

De Clear skin lijn is lichte ontgiftend voor acne bij een vette huidtype. Het ontgift en zorgt voor minder verstopte poriën zonder de huid te irriteren. Helpt acne te voorkomen en vermindert ontstekingen, terwijl de helende probiotica de huid exfolieert en deze verzacht.

Voor wie te weinig tijd heeft om naar de praktijk te komen is er ook een thuis treatment programma van Éminence.

Dit is een basis acne verzorging. De producten in deze lijn bevatten ingekapseld salicylzuur. Dit zorgt ervoor dat het salicylzuur minder agressief de huid indringt maar zeer effectief is.

Loop niet langer rond met je onzuivere huid en laat ons je helpen, maak hier je afspraak bij Medical Skin Healing

Voedingsadviezen en tips
Er zijn helaas veel slechte voedingsbronnen voor wie problemen heeft met een acne huid. Het hormoon insuline bijvoorbeeld zorgt voor een goede regulatie van de bloedsuikerspiegels. Wanneer de insulinehuishouding verstoord is, wordt het lichaam gevoeliger voor (huid)infecties en (huid)ontstekingen.

Insuline
Wanneer de insulinehuishouding verstoord is, vergroot dit dus het risico op acné. Bloedsuikerschommelingen kunnen worden veroorzaakt door koolhydraten (zoals suiker) én zuivel.

Het resultaat is vaak een verhoogd insuline niveau. Dit zorgt weer voor een verhoogde aanmaak van groeihormonen in de lever. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van talg waardoor poriën sneller kunnen verstoppen

Omega-3 en zink kunnen ondersteunend werken wanneer je acne wilt verminderen. Van Omega-3 weten we dan het helpt om ontstekingen te verminderen.

Wil je geen vis eten? Andere bronnen van Omega-3 zijn krillolie, walnoten, hazelnoten, chiazaad en lijnzaad. Die laatste moet wel worden geplet direct voordat je ze toevoegt aan de maaltijd. Alleen zo kunnen de gezonde stoffen vrijkomen.

Zink is ontstekingsremmend, bevordert huidherstel en belemmerd de groei van P.acnes (een huidbacterie die nauw verband houdt met het ontstaan van onzuiverheden.
Groene groenten (met name boerenkool en broccoli) zitten vol antioxidanten en vormen een goede bron van zink.

Eigenaresse Natascha Bijl heeft zelf  veel ervaring met acne. Hieronder kan je een stuk uit haar blog op Instagram hierover lezen.

“Ook ik had als puber last van de welbekende jeugdpuistjes. Ik vond ze niet echt storend totdat ze op mijn 19 steeds vuriger en groter werden. Ook was het behoorlijk pijnlijk om mijn huid aan te raken. Maar waarom? Jaren was ik op zoek naar de oorzaak. Probeerde de beste behandelingen (ook via de dokter en dermatoloog) en producten. “Men” bleef erop hameren dat acne gelijk stond aan een te vette huid dus uitdrogen die handel. Gel reiniging, speciale anti acne crèmes, scrub, benzylperoxide en vooral veel producten met zuren erin. Maar het werd alleen maar erger en erger. Uiteindelijk bedekte ik mijn huid uit schaamte met foundation.
Op een zeker moment was ik er klaar mee! Ik had tot dan tevergeefs de acne van buitenaf bestreden.  Maar hoe zat het met de relatie acne en voeding?
Ik besloot mijn dieet volledig om te omgegooid, geen bekers melk dagelijks meer voor mij, geen suiker in de koffie of thee, en alleen nog maar periodiek (je moet jezelf wel af en toe verwennen) taart of snoepjes. Mijn huidverzorgingsproducten paste ik ook aan van uitdrogend en agressief naar milde en vriendelijke producten. En het resultaat mag er wezen. Vandaag de dag is mijn huid rustig! Heeft geen foundation meer nodig.”

*foto’s van actieve acne bij eigenaresse Natascha in 2016 en haar huid in 2018.

Vergoeding
Acne behandelingen door een huidtherapeut wordt bij veel verzekeringen (gedeeltelijk) vergoed. Hiervoor heeft u wel veelal een verwijzing nodig van een medisch specialist als een huisarts of dermatoloog. Krijgt jij acnetherapie vergoed? Dit kan je op de volgende website controleren: http://www.huidtherapie.nl/vergoedingen-2/