Oedeem

Oedeem ontstaat door een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht en kan overal ontstaan.
Door trauma na een ongeluk, een operatie, na een oncologische behandeling, door spataderen of aandoeningen aan organen zoals hart, lever en/of nieren. Of het is aangeboren zoals lipoedeem, een aandoening wat zich vaak ontwikkeld in de puberteit.
Waarom oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een vriendelijke behandelmethode voor de diverse klachten rondom het lymfatisch-systeem. Wanneer er in het lichaam geen goede vochtstroom is kunnen er zwellingen ontstaan welke uiteindelijk gaan zorgen voor pijn of wondjes die niet dicht gaan. Klachten die ervoor zorgen dat naarmate de tijd verstrijkt bewegingen moeilijker zal worden en zelfs kan zorgen voor een vervelende pijnbeleving. Door de zwelling komt bijvoorbeeld uw kleding steeds strakker om het lichaam te zitten.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie verminderd vocht en helpt het zelf herstellend vermogen van het lichaam om overtollige vocht te verwijderen. Hierbij maken wij gebruik van verschillende behandelmethoden:

  • Manuele lymfedrainage: een zachte, gespecialiseerde massage die het vocht afvoert en pijn kan reduceren.
  • Fascia therapie: bindweefsel behandeling bij pijn en stramheid van littekens bijvoorbeeld na radiotherapie.
  • Endermologie: met endermologie wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld met de LPG Wellbox . Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfvocht en verzacht verhard (fibrotisch) weefsel. De vorming van elastinevezels en collageenvezels wordt verhoogd en de huid wordt soepeler, steviger, gladder en gezonder.
  • Lymftaping: een tape die ervoor zorgt dat het vocht kan worden afgevoerd na de behandeling.
  • Aanmeten steunkousen.
Meest recente inzichten en behandeling

Elke dag komt de medische wereld met nieuwe behandelingen, medicijnen en therapieën. Zo ook voor oedeem.  De Fill and Flush techniek is ontwikkeld door Prof J P Belgrado (University of Brussels) en Jane Wigg (RGN, MSc). Met deze nieuwe onderzoekstechniek is het mogelijk om de oppervlakkige lymfevaten zichtbaar te maken en te onderzoeken hoe lymfevocht stroomt en wat lymfedrainage voor effect heeft.

Dankzij deze methode kunnen patiënten nu nog effectiever behandeld worden én met een langer resultaat.

Samen met nog elf collega therapeuten mocht ik mijzelf een van de eerste gecertificeerde Fill and Flush therapeuten van Nederland noemen. Mijn patiënten ervaren een duidelijk verschil en zijn erg tevreden!

Het eerste intake en adviesgesprek is gratis en vrijblijvend

De intake bestaat onder andere uit een anamnese. Tijdens dit gratis en vrijblijvend intake gesprek onderzoeken wij samen welke behandelmethode voor u het meest geschikt en mogelijk is.

Behandelkosten

Wanneer u aanvullend verzekerd bent worden de behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekering. Wij raden u aan om vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Wanneer u de kosten wilt declareren zal uw zorgverzekeraar u vragen om een verwijsbrief van uw (huis)arts of specialist. Voor verdere informatie kunt u ook terecht op de volgende website: https://www.huidtherapie.nl/vergoedingen/wat-kost-huidtherapie/