Ingegroeide haren

VIngegroeide haren kunnen voor velen een gevoelig onderwerp zijn. Ingegroeide haren zijn vaak heel pijnlijk, kunnen ontsteken en zorgen voor littekens. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van ingegroeide haren af te komen. Maar wat is de beste manier?

Wat zijn precies ingegroeide haren?

Ingegroeide haren kunnen op twee verschillende manieren voorkomen. Ten eerste kunt u merken dat uw huid daadwerkelijk groeit over de opening naar de haarfollikel. Dit kan ervoor zorgen dat het haar onder de huid komt te zitten en niet meer in staat om naar buiten toe te groeien. Ook kan het naar binnen toe groeien richting de follikel in plaats van door te breken en naar buiten toe te groeien. Hoe dan ook, beiden resulteren in ingegroeide haartjes.

Gemeenschappelijke oorzaken van ingegroeide haren

Ingegroeide haren kunnen om verschillende redenen ontstaan. Enkele van deze redenen zijn:

 • het scheren
 • waxen
 • gebruik van ontharingscrèmes
 • strakke kleding
 • zweten
 • grof of krullend haar

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die het risico op ingegroeide haren verhogen.

Ingegroeide haren kunnen vrijwel overal voorkomen waar haar groeit, maar komen vaker voor in bepaalde gebieden. Mannen krijgen ze bijvoorbeeld vaak in hun baard en rond de nek. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het constant scheren van dit gebied. Ze komen ook veel voor op de achterzijde van het lichaam, rond de bikinilijn en onder de armen.

Kun je ingegroeide haren voorkomen?

Het zelf voorkomen van ingegroeide haartjes is het proberen waard, maar lukt niet altijd. Men kan ook zelf een aantal handelingen uitvoeren om het risico’s op ingegroeide haren te verminderen. Hier zijn enkele suggesties:

1 – Regelmatig de huid scrubben
Regelmatige scrubben kan helpen voorkomen dat dode huidcellen uw haarzakjes bedekken. Het is een goed idee om ten minste tweemaal per week slechts een lichte scrub gebruikt om uw huid gezond en vrij van ingegroeide haartjes te houden. Te vaak scrubben kan ook contraproductief werken. Als u de scrub te hard of te vaak gebruikt, kunt u juist een ingegroeide haar veroorzaken.

2 – Smeer de huid in met een goede vocht inbrengende crème
Zorg ervoor dat de huid voldoende gehydrateerd blijft. Dit kan niet alleen helpen om je huid vrij te houden van ingegroeide haartjes, maar het is ook een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je huid gezond en gehydrateerd blijft. Gehydrateerde huid leidt tot gezondere haarzakjes en dat is weer belangrijk als het gaat om de gezondheid van je haar.

3 – Vermijd strakke kleding
Strakke kleding kan ervoor zorgen dat je in bepaalde gebieden extra zweet. Hierdoor kan je huid niet voldoende ademen. Als je huid niet kan ademen en je haar niet in staat is om door de huid van de follikel te breken kan dit in die gebieden uiteindelijk zorgen voor het ontstaan van ingegroeide haren. Het is dan ook verstandig, zeker voor wie hier gevoelig voor is, om loszittende kleding te dragen vooral ook als je vooraf al weet dat je flink gaat zweten zoals tijdens het sporten.

De beste ingegroeide ontharingsmethoden

Een manier om van ingegroeide haren af ​​te komen is met behulp van een pincet. Maar doe dit niet zonder eerst enkele veiligheidsmaatregelen te nemen. Hier zijn enkele tips voor verwijdering thuis:

 • Houd uw handen en het getroffen gebied schoon
 • Reinig de pincet eerst met alcohol
 • Gebruik vooraf een vochtig verwarmd doek om het gebied voor te bereiden
 • Gebruik de punt van het pincet om het haar langzaam te bevrijden
 • Gebruik daarna een antiseptische crème
 • Ga niet “graven” naar het haar, als het er niet gemakkelijk uitkomt – laat het met rust

Wanneer de hierboven omschreven tips uiteindelijk niet voldoende resultaat geven om ingegroeide haartjes te voorkomen. Of als u zich niet comfortabel voelt bij het verwijderen van uw eigen ingegroeide haar, dan kunt u overwegen deze met behulp van de laser definitief te laten verwijderen.

Laserbehandeling voor ingegroeide haarverwijdering

Laser ontharing is de meest optimale oplossing voor mensen die gevoelig zijn voor ingegroeide haartjes. Met de laser wordt het haar namelijk rechtstreeks in de follikel vernietigd voordat het ingegroeid kan raken. Het zal ook het risico van terugkerende ingegroeide haren verminderen.
Als je niet zeker weet hoe je je ingegroeide haren moet aanpakken dan wil je het misschien met ons bespreken. Hoewel laserontharing misschien niet uw enige optie is kan het een meer permanente oplossing zijn als u regelmatig met ingegroeide haartjes te maken krijgt.
Overweeg een gratis consult in te plannen om uw opties te bespreken.